Anders Farstad

Anders Farstad

Det er en forakt for mannskulturen ikke å ha menn til å oppdra barn i barnehage. Vi sier rett ut at kvinner ikke kan oppdra gutter til menn. De har ikke den erfaringsbakgrunnen selv, sier Anders Farstad, styrer i Hval gård barnehage i Asker.

Roseanne Barr

Roseanne Barr

Kvinner må lære at ingen gir deg makt. Du bare tar den.
Roseanne Barr

Fakta og Presseklipp

Mannskamp for likestilling

RUNAR DØVING - Forsker, Statens institutt for forbruksforskning

MENN UNDERTRYKKES. Vi er klar over at ikke alle menn føler seg undertrykt, men vi vet at de fleste er det. Ingen føler seg undertrykt før de har en drøm, en visjon om noe bedre.

DYSTER MANNSSTATISTIKK. I Norge lever kvinner fem år lenger enn menn. Mer enn ni av ti som sitter i fengsel er menn. Tre av fire som begår selvmord er menn. Menn må i militæret, kvinner slipper. Menn er overrepresentert i statistikker som gjelder skader, ulykker, drukning, fyll og depresjoner. Kvinner får barna etter samlivsbrudd i ni av ti tilfeller. Og det begynner tidlig. Jenter får bedre karakter enn gutter i 90 prosent av fagene. Statistikkene er klare: Kvinner er lykkeligere, flinkere og har mer og bedre kontakt med seg selv og sine foreldre. Aldri har flere kvinner og færre menn fått barn. Kvinner har bedre helse, de har det bedre på skolen og har et tryggere liv. Likevel klarer de det ufattelige retoriske kunstgrepet å fremstå som undertrykt.

Nok har vært nok, lenge.

Ved å fremstille seg selv som den undertrykte, som ofre, kan man legitimere en politikk i sin favør. Menn er blitt seksualiserte monstre, som samfunnet har rett til å sanksjonere, mens kvinner er blitt det naturlige mennesket. Vi må berømme kvinnekampens arbeid, men nok har vært nok lenge. Kvinner hadde all grunn til å føre kampen. De var tilsidesatt på den offentlige arenaen, som menn dominerte totalt. For hundre år siden kunne mannen sutre når han kom hjem fra jobb, over det ansvaret han hadde for å fø familien. Han kunne sutre i klubben over ansvaret han hadde for verdens ve og vel, over ansvaret som lå i den hvite mannens byrde. Det er mye arbeid, og med mye arbeid følger ansvar og makt. Tilsvarende kan kvinner i dag sutre over at de har mye å gjøre som mødre, som vertinner og som profesjonelle. De sutrer og kaller seg dobbeltarbeidende, men legger ikke merke til den makten som følger alt dette arbeidet.

Les hele teksten her:

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article1495050.ece